Πώς να διαφημίσετε το εστιατόριο σας στα κοινωνικά δίκτυα και γενικά στο διαδίκτυο;

Published by George Klitou on

Απλές, χρήσιμες τακτικές για να προωθήσετε το εστιατόριο σας, μόνοι σας στα κοινωνικά δίκτυα.

Μια σωστή στρατηγική μάρκετινγκ ενός εστιατορίου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολη, όμως με λίγη φαντασία, όμορφες εικόνες και βίντεο μπορείτε να δημιουργήσετε ενδιαφέρον περιεχόμενο, ώστε να προσελκύσετε νέους πελάτες και να κτίσετε κοινό.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην προώθηση ενός εστιατορίου που είναι υπέρ σας προφανώς, είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι βασιζόμαστε πάρα πολύ στο οπτικό πριν αποφασίσουμε να βάλουμε κάτι στο στόμα μας. Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος που κοιτάζουμε στα πιάτα των δίπλα πριν να παραγγέλλουμε το δικό μας. Πριν να δοκιμάσουμε κάτι, το οπτικό είναι αυτό που μας κερδίζει και μετά η μυρωδιά του. Ακριβώς εδώ θα πρέπει και εσείς να εστιάσετε τις προσπάθειες για την προώθηση του εστιατορίου σας διαδικτυακά. Απλά σκεφτείτε λίγο πόσες φορές νιώσατε να πεινάτε βλέποντας ένα βίντεο ή εικόνα κάποιου λαχταριστού φαγητού στο Facebook ή Instagram λίγο πριν το μεσημεριανό σας;

Ποιο κάτω θα μοιραστώ κάποιες ιδέες για να φτιάξετε ενδιαφέρον περιεχόμενο στο διαδίκτυο με σκοπό να κτίσετε κοινό και να προσελκύσετε περισσότερους  πελάτες στο εστιατόριο σας. Η ουσία είναι να μοιράζετε ενδιαφέρον και δημιουργικό περιεχόμενο στις αναρτήσεις σας, όσο πιο συχνά γίνετε.

Η λογική της πιο κάτω στρατηγικής βασίζεται στο κτίσιμο εμπιστοσύνης του brand στο υφιστάμενο κοινό και προσέλκυση πελατών ,με την δημιουργία μιας καλής σχέση μέσω ποιοτικού περιεχομένου που θα διανέμεται στα κοινωνικά δίκτυα.

Τι είδους περιεχόμενο λοιπόν, μπορούν να μοιραστούν οι εστιάτορες/ιδιοκτήτες και σέφ, πώς να το εκτελέσουν εύκολα μόνοι τους;

social media for restaurants

Διαβάστε χρήσιμες ιδέες και στρατηγικές εστιατορίου στα κοινωνικά δίκτυα που μπορείτε να εφαρμόσετε οι ίδιοι.

Αναρτήστε απλές και όμορφες φωτογραφίες των πιάτων σας.

Μοιραστείτε στα κοινωνικά δίκτυα καθημερινά, φωτογραφίες και φιλμάκια από τα πιάτα σας. Ο περισσότερος κόσμος λατρεύει να βλέπει πως φαίνεται ένα πιάτο και νιώθει να πεινά όταν βλέπει ένα λαχταριστό φιλμάκι ή φωτογραφία φαγητού. Με αυτό τον τρόπο τους συστήνετε τα πιάτα σας και τους «προσκαλείτε» να δοκιμάσουν, ενώ την ίδια ώρα, δείχνετε και την τέχνη σας.

Φιλμάκια από την παρασκευή και ετοιμασία των πιάτων.

Τα φιλμάκια παρασκευής φαγητού γίνονται viral στα κοινωνικά δίκτυα. Ένα απλό φιλμάκι μπορεί να εκτοξεύσει την φήμη σας. Μερικοί λόγοι που το επιτυγχάνουν είναι επειδή είναι σύντομα, διασκεδαστικά ,εκπαιδευτικά  ή απλά εντυπωσιακά. Ο κάθε ένας μαθαίνει κάτι από αυτά. Με τέτοια φιλμάκια κάνετε το κοινό σας να αναρωτηθεί πως είναι στην γεύση ένα πιάτο και ταυτόχρονα τους βάζετε στα ενδότερα της κουζίνας σας. Αυτό κτίζει εμπιστοσύνη προς το προσωπικό και τις επαγγελματικές σας εγκαταστάσεις. Εντούτοις δεν χρειάζεται να τα αποκαλύψετε όλα, μπορείτε να κρατήσετε μυστικά της συνταγής ή άλλα κόλπα για τον εαυτό σας.

Ετοιμάστε λοιπόν όμορφα φιλμάκια και αναρτήστε τα σε Facebook και Instagram, με κανονική ανάρτηση ή stories. Επίσης μην ξεχνάτε το YouTube. Κάντε τα απλά, φιλικά και διασκεδαστικά. Διασκεδάστε το. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κρατάτε το ενδιαφέρον στο κοινό σας.

Συνταγές για το σπίτι από τον Σεφ μας.

Ακόμα ένας ωραίος τρόπο να κτίσετε εμπιστοσύνη προς τους σεφ και το προσωπικό σας. Να έρθει ο κόσμος πιο κοντά σε αυτούς που ετοιμάζουν το φαγητό τους.

Ετοιμάστε λοιπόν σύντομα φιλμάκια και προτείνετε συνταγές ή παρασκευές που μπορεί να φτιάξει ο καθένας μόνος του στο σπίτι. Δώστε ιδέες, διασκεδάστε τους και διδάξτε τους. Οι άνθρωποι που αγαπούν το καλό φαγητό, είναι συνήθως αυτοί που μαγειρεύουν και στο σπίτι. Μοιράζοντας μαζί τους μυστικά και συνταγές θα βοηθήσει να κτίσετε περισσότερη εμπιστοσύνη προς το όνομα του σεφ και του εστιατορίου σας. Ο σκοπός είναι τελικά να γίνουν οπαδοί σας και όχι απλά ακόλουθοι σας. Τι σημαίνει αυτό; Οι οπαδοί θα μιλήσουν σε άλλους για σάς.

Αναρτήστε περιεχόμενο με συνταγές και εκπαιδευτικές παρασκευές σε Facebook και Instagram. Επίσης μην ξεχνάτε ότι οι συνταγές που προτείνετε μπορούν να γίνονται άρθρα στην σελίδα σας κάτι το οποίο θα βοηθήσει να προσελκύσετε επισκέπτες. Παράλληλα το φιλμάκι να το ανεβάζετε και στο YouTube κανάλι σας. Το YouTube είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης μετά το Google , οπότε είναι τέλεια πλατφόρμα για να διανέμετε το περιεχόμενο σας. Ξεκινήστε το κανάλι σας.

Ποιο κρασί και με τι;

Διδάξτε τον κόσμο για το ποιο κρασί να επιλέξει με τα πιάτα σας. Δείξτε τους την λίστα σας και  βοηθήστε τους τι να διαλέξουν, τις ιδιότητες του καθενός κλπ. Εκπαιδεύστε τους για το κρασί γενικά και ενημερώστε τους για νέες αφίξεις στην λίστα σας.

Μυστικά από ένα Σεφ.

Παρομοίως με την προηγούμενη ιδέα, προσωπικά θα έβρισκα πολύ ενδιαφέρουσες και βοηθητικές κάποιες ιδέες, τεχνικές αλλά και «μυστικά» από έναν επαγγελματία σεφ σχετικά με παρασκευές και πιάτα. Κατ’ ακρίβεια οι συμβουλές από τον σεφ σας μπορούν να είναι οτιδήποτε. Μπορεί το πώς πρέπει να βράσει, να τηγανιστεί ένα συγκεκριμένο υλικό, πώς να φιλετάρει ένα ψάρι, πώς να προετοιμαστεί κάτι πιο γρήγορα, πώς να διαλέξετε ένα κομμάτι κρέας ή ψάρι και τόσα άλλα. Οτιδήποτε εκπαιδευτικής φύσεως θα εκτιμηθεί σίγουρα από τους θαυμαστές σας-και όχι μόνο-και φυσικά θα ενδυναμώνει και το «όνομα» του σεφ στο διαδίκτυο. Θα μπορούσατε να ονομάσετε αυτού του είδους το περιεχόμενο, «Οι εβδομαδιαία συμβουλή του σεφ μας» ή «Το μάθημα της εβδομάδας»  κ.ο.κ. Μπορείτε να ετοιμάζετε ένα μικρό κλιπ κάθε βδομάδα και να το ανεβάζετε σε όλα τα κοινωνικά  δίκτυα  που δραστηριοποιήστε.

Ποιος μαγειρεύει το φαγητό σας. Γνωρίστε το προσωπικό μας.

Το να παρουσιάζετε στο κοινό το προσωπικό και τους επαγγελματίες σας είναι μια καλή ιδέα όπως ανάφερα και προηγούμενως. Αν λοιπόν δεν το συνδυάσετε με κάποιο άλλο τρόπο που ανάφερα μπορείτε πιο απλά να ανεβάσετε μια φωτογραφία την οποία θα συνοδεύει ένα κείμενο για το άτομο ή μερικά λόγια του ιδίου αν προτιμά. Αναρτήστε κάτι απλό σαν αυτό, σε οποιοδήποτε κοινωνικό δίκτυο.

Εποχιακά πιάτα και ιδέες.

Η κάθε εποχή έχει την χάρη της και το φαγητό είναι κάτι που αποτελεί την τέλεια απόδειξη. Οι πραγματικοί λάτρεις του φαγητού λατρεύουν να δοκιμάζουν κάτι εποχιακό, κάτι φρέσκο. Μπορείτε λοιπόν να σχεδιάσετε με την κουζίνας σας ένα εποχιακό πιάτο για το μενού και με διαφήμιση να προσκαλέσετε τον κόσμο σας να έρθει να το δοκιμάσει. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μικρό, εναλλακτικό εποχιακό μενού. Αν πάλι δεν θέλετε να επέμβετε στο μενού σας ακόμα, θα μπορούσε απλά ο σεφ σας να προτείνει εποχιακά πιάτα που να μπορεί ο  καθένας να φτιάξει στο σπίτι του. Το ίδιο σκεπτικό ισχύει για κοκτέιλ και κρασιά ή ποτά γενικά. Αν το εστιατόριο σας φημίζετε και για το μπαρ του, μην το παραμελήσετε.

Θερμίδες και διατροφική αξία των πιάτων σας.

Κάθε πιάτο έχει τις θερμίδες του και κάποιος που ασχολείται με την διατροφή του θα ήθελε να γνωρίζει. Δημιουργήστε μια απλή ανάρτηση με την μινιμάλ φωτογραφία του πιάτου σας και με λίγα λόγια περιγράψτε την διατροφική αξία (πχ, πρωτεΐνες, υδατάνθρακές κλπ) αλλά και θερμίδες που ο κάθε φανατικός της υγιεινής διατροφής θα ήθελε να γνωρίζει. Προτείνετε αν θέλετε την διαιτητική παραλλαγή του πιάτου.

Πώς να τροποποιήσετε ένα πιάτο (Μάθημα για το πώς και τι να παραγγείλουν).

Χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένας καλός τρόπος να ενημερώσετε το κοινό σας για το πώς σερβίρετε ένα πιάτο και να τους διδάξετε πως μπορούν να το τροποποιήσουν για τα γούστα τους.

Για παράδειγμα αν μπορεί κάποιο πιάτο να έχει παραλλαγές (να γίνει χορτοφαγικό, χωρίς γλουτένη, με χαμηλές θερμίδες κλπ) είναι καλό να το ξέρει ό κόσμος. Την ίδια στιγμή τους προετοιμάζετε και τους εκπαιδεύετε να γίνουν «καλύτεροι» πελάτες όταν έρθει η στιγμή της παραγγελίας.

Από προσωπική εμπειρία, όταν επισκέφτηκα πρόσφατα μια εναλλακτική κυπριακή ταβέρνα ο σεφ δήλωσε ότι όλα τα πιάτα μπορούν να τροποποιηθούν για χορτοφάγους και ότι το μενού τους είναι σχεδιασμένο με αυτό τον τρόπο. Φανταστικά! Οι τροποποιήσεις θα είναι πάντα είναι μια ανάγκη για τον κόσμο και είναι καλό οι μάγειρες να είναι προετοιμασμένοι αλλά και ο κόσμος ενημερωμένος. Ενημερώνοντας τον κόσμο τι μπορεί/ δεν μπορεί να παραγγείλει, θα γλυτώσει σημαντικό χρόνο από τους σερβιτόρους σας κατά το στάδιο της παραγγελίας και το πήγαινε έλα στην κουζίνα.

Ολοκληρώνοντας θέλω να τονίσω ότι ένα εστιατόριο είναι μια δύσκολη επιχείρηση και είναι σημαντικό να είναι συνεχώς στο προσκήνιο και με διάφορους τρόπους να κρατά το ενδιαφέρον του κοινού με ωραίο και χρήσιμο περιεχόμενο. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι το κοινό σας, αλλά και όλη η περιοχή σας, πρέπει να ενημερώνετε για ειδικές νύκτες, πάρτυ και εκδηλώσεις σε εβδομαδιαία βάση

Είστε όμως τυχεροί, λόγω του ότι υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να δημιουργήσετε περιεχόμενο στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα, και έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε όμορφο υλικό από το μαγαζί σας.

Εάν λοιπόν ξεκινήσετε να εκτελείτε μερικά από τα πιο πάνω σε καθημερινή βάση (πχ 5 αναρτήσεις την βδομάδα σε κάθε πλατφόρμα), με μερικές πληρωμένες διαφημίσεις, θα αντιληφθείτε το ενδιαφέρον του κόσμου και θα κτίσετε ενθουσιασμό κόσμο. Λόγοι ο οποίοι μπορούν να τους πείσουν να έρθουν να σας δοκιμάσουν.

Κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό. Θα ήθελα να αντιλήφθητε την σημαντικότητα το προσώπου του μάγειρα σας στο εστιατόριο σας. Αυτός πρέπει κατά την γνώμη μου να είναι το κεντρικό πρόσωπο του εστιατόριο προς τα έξω και να μπορεί με την τέχνη του να προσελκύει τον κόσμο και να τον κάνει θέλει να δοκιμάσει τις δημιουργίες του. Ένας μάγειρας μπορεί με αυτό τον τρόπο να ενδυναμώσει την παρουσία του εστιατορίου αλλά και να κτίσει παράλληλα και το δικό του προσωπικό brand.